Munkatársaink cikkajánlója a könyvtárunkba járó folyóiratokból 16.
címlapkép: https://www.sajtoforras.hu/kepmas20210004
A Képmás családmagazin színes, főleg családanyáknak szóló, havonta megjelenő magazin. 2006-ban a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elismerő oklevélben részesítette a családi értékek felmutatásáért és konzekvens képviseletéért.
A lap minden hónap első csütörtökén jelenik meg.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9pm%C3%A1s_csal%C3%A1dmagazin
Olvasóink figyelmébe az alábbi cikket ajánlom elolvasásra:
Bogos Zsuzsanna: A magyar gasztronómia legjellemzőbb hungarikuma: a pirospaprika története
"Ha valamilyen ránk, magyarokra jellemző gasztroajándékot kell választanunk, a bor mellett még mindig a pirospaprika, illetve a paprikás ízesítésű termékek jutnak eszünkbe."
E szavakkal indul a cikk és a paprika magyar gasztronómiában betöltött szerepéről, természetesen a történetéről és hungarikummá válásáról szól a történet.
A paprikát, mint fűszert és zöldséget a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata lassan terjedt el és csak a 18. században vált általánosan ismertté. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Legelső termesztő körzete Szeged környékén volt.
- Miért nevezik az Alföld ajándékának?
- Hogyan tartósították a paprikát?
- Hogyan indult hódító útjára a Piros Arany és az Erős Pista?
kép: Paprikafűzés Szeged-Alsóvároson, 1960. - Kép: hungarikum.hu / Tasnádi József
Olvassa el a cikket és választ kap a kérdésekre!
Gyurkóné Marton Beáta
A korábbi cikkajánlókat az alábbi linkre kattintva olvashatja el:
Az ideológia csak egy bunker: Görög Lászlóval Marton Éva beszélgetett (SZÍNHÁZ folyóirat)
Fűszernövények: álmodozáshoz és a ragulevesbe (KÉPMÁS folyóirat)
Így gondozd a szamócát, hogy bőségesen teremjen! (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)
Braun Tibor: „A könyvek illata” (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)
Dr. Szűts Zoltán: A Facebook titkai (IPM folyóirat)
Fehér Anna Magda: Az Egyiptomi, aki csak pálinkát akart mérni (SZÍNHÁZ folyóirat)
Váradi Ibolya: Nem pofás kis történeteket várok tőled. A zsákmányodra vagyok kíváncsi – Kepes András író a Forbes Kilövésen (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)
Nem bántja a szemét? – Műanyagba merülve (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)
Élj maradéktalanul! - Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)
Szám Kati: „Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Interjú Popova Aleszjával (KÉPMÁS folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)
Perjámosi Sándor: Elcsatolt múzeumok és közművelődési egyesületek: A trianoni békeszerződés elfeledett következményei (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat) (Nyomtatott folyóirat)
Berényi Marianna: Fiktív lények múzeumai (MúzeumCafé folyóirat)
Bánát Anna: Marék Veronika - Nem hittem, hogy a rajzaim túlélik az ezredfordulót (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)
Konok Veronika – Peres Krisztina: Hagyjam vagy ne hagyjam? A „kütyüzés” hatása a gyerekekre (Mindennapi Pszichológia folyóirat)
Kiss Erika: Farsang és diéta: ezekkel az ételekkel dobd fel a téli napot (Diéta&Fitnesz Magazin - online)