8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Munkatársaink cikkajánlója a könyvtárunkba járó folyóiratokból 11.

2020. június 22. óta újra várjuk könyvtárunkba. Munkatársaink színes, érdekes cikkeket ajánlanak az online és írott sajtóból. Szeretettel várjuk folyóiratolvasónkba, ahonnan kölcsönözheti is a régebbi lapszámokat.

 

Természet Világa

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

 

A folyóirat alábbi cikkét ajánlom mindazoknak elolvasásra, akik érdeklődnek a közelmúlt történései, magyar kultúrája iránt.

 

Perjámosi Sándor: Elcsatolt múzeumok és közművelődési egyesületek:
A trianoni békeszerződés elfeledett következményei

 

100 éve írták alá az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést, mely Magyarországnak óriási veszteségeket okozott.

A békeszerződés eredményeképp a 325 411 km² összterületű Magyar Királyság széthullott. A Horvátország nélküli, 282 870 km² területű lett Magyarország területének valamivel több mint a ⅔-át – 67%-át, Horvátországgal együtt 71%-át – elvesztette (92 952 km²-re csökkent), lakosságának pedig több mint a felét (az 1910-ben még 18 264 533 fős ország lakossága 7 615 117 főre esett vissza).


kép: https://www.szentendre.media.hu/uploads/news/mid/karpat.jpg

 

A trianoni veszteségeink számbavételekor általában a fentebb leírt területi és az emberi veszteségeinket szokták emlegetni, kevesebb szó esik a kulturális károkról. Keveset tudunk azokról a közművelődési egyesületekről, amelyek hatalmas tudásbázist halmoztak fel ez idő tájt, és a trianoni békediktátum következményeként átkerültek valamely szomszédos országba.

Ebben a cikkben (egy cikksorozat első részeként) ezekről a közművelődési egyesületekről tudhatunk meg többet, mint pl. a nyitrai központú Felvidéki Magyar Kultúra Egyesületről.

Nagyon sok múzeumot is fenntartó egyesület került át a határon túlra a trianoni döntés értelmében, mint a Kolozsvár központú Erdély(részi) Kárpát-Egyesület vagy az aradi Kölcsey Egyesület, és még hosszan sorolhatnánk.

Olyan múzeumokról is olvashatunk, melyek itthon kevésbé ismertek, mint pl. a nagyszebeni Brukenthal-Múzeum. Megtudhatjuk azt is, hogy a kalandos sorsú múzeum jelenleg kinek a tulajdonában van.

Hallottak-e például a szamosújvári Örmény Múzeumról?

A cikk írója részletesen bemutatja ezen egyesületek, múzeumok történetét, tevékenységüket, jelenlegi helyzetüket.

 

 

Kereki Judit

 

 

A korábbi cikkajánlókat az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

 

Az ideológia csak egy bunker: Görög Lászlóval Marton Éva beszélgetett (SZÍNHÁZ folyóirat)

Fűszernövények: álmodozáshoz és a ragulevesbe (KÉPMÁS folyóirat)

Így gondozd a szamócát, hogy bőségesen teremjen! (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)

Braun Tibor: „A könyvek illata”  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)

Dr. Szűts Zoltán: A Facebook titkai   (IPM folyóirat)

Fehér Anna Magda: Az Egyiptomi, aki csak pálinkát akart mérni (SZÍNHÁZ folyóirat)

Váradi Ibolya: Nem pofás kis történeteket várok tőled. A zsákmányodra vagyok kíváncsi – Kepes András író a Forbes Kilövésen (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat)

Nem bántja a szemét? – Műanyagba merülve  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)

Élj maradéktalanul! - Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)

Szám Kati: „Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Interjú Popova Aleszjával (KÉPMÁS folyóirat)

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár