Munkatársaink cikkajánlója a könyvtárunkba járó folyóiratokból 2022.5.B

Munkatársaink színes, érdekes cikkeket ajánlanak az online és írott sajtóból. Szeretettel várjuk folyóiratolvasónkba, ahonnan kölcsönözheti is a régebbi lapszámokat.

 

Óváryné Fabók Krisztina: Itt a tavasz: karalábé, saláta, retek

"A hazai fogyasztók jó minőségű zöldséggel való ellátása a fő cél", -írta Óváryné Fabók Krisztina. A cikk olvasása során megtudhattuk, hogy melyik a vezető cég karalábé nemesítésben. A világon évente két milliárd darabot termesztenek és ennek is 80%-át inkább csak Vietnámban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Magyarországon.

A fiatal generáció a zöldségekben is a könnyen elérhető árut keresi, de fontos számukra a frissesség, a származási hely és a megbízhatóság. Az olvasás során megtudhatjuk azt is, hogy miről ismerhető fel a karalábé frissessége és, hogy milyen szín- és ízváltozatokkal kísérleteznek a nemesítők.


forrás: pixabay

A karalábé mellett még a retek és a saláta is szóba került a Krisztina írásában és ezeknek a zöldségeknek is megvan az idénye és felvásárlási piaca, valamit az ott tárolhatósági praktikussága.

Széles körben ajánlom olvasásra Óváryné Fabók Krisztina írását.

Olvassa el a cikket és/vagy kérje könyvtárunkban a folyóiratot!

Ódor-Horváth Adrienn

 

Kertészet és Szőlészet

címlapkép: https://dimag.hu/storage/publishments/covers/62041_cover.jpg

A kertész szakma hetilapja elsősorban az ágazatban dolgozó gyakorló kertészek, a közvetlen szakmai irányítók, induló kisvállalkozók, az oktatási intézmények hallgatói számára készül. Állandó, naprakész kapcsolatot tart fenn az ágazati irányítás és a termelők között

A Kertészet és Szőlészet első megjelenése, 1951 óta a kertész szakma mértékadó lapja. Többszöri arculatváltást követően ma már hetenként 32 oldalon jelenik meg, az árutermelő kertészek számára a gyakorlatban hasznosítható nélkülözhetetlen információkkal.

A különböző rovatok témái a szakterületek technológiai, illetve fajtaújdonságai, lényeges növényvédelmi és piaci információk. Rendszeresek a külföldi üzemlátogatásokról, szakkiállításokról írott riportok, beszámolók. A szakmai szervezetek és a szakoktatás helyzetét, működését is folyamatosan figyelemmel kíséri. Szakmapolitikai kérdésekben tájékoztat, beszámol rendezvényekről, tudósít a gyakorló kertészek számára hasznosítható fontos tudományos kutatások eredményeiről.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/kerteszetesszoleszet

 

A korábbi cikkajánlókat az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

Az ideológia csak egy bunker: Görög Lászlóval Marton Éva beszélgetett (SZÍNHÁZ folyóirat) (Online)

Fűszernövények: álmodozáshoz és a ragulevesbe (KÉPMÁS folyóirat)(Online)

Így gondozd a szamócát, hogy bőségesen teremjen! (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)(Online)

Braun Tibor: „A könyvek illata”  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)(Online)

Dr. Szűts Zoltán: A Facebook titkai   (IPM folyóirat)(Online)

Fehér Anna Magda: Az Egyiptomi, aki csak pálinkát akart mérni (SZÍNHÁZ folyóirat)(Online)

Váradi Ibolya: Nem pofás kis történeteket várok tőled. A zsákmányodra vagyok kíváncsi – Kepes András író a Forbes Kilövésen (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Nem bántja a szemét? – Műanyagba merülve  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)

Élj maradéktalanul! - Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)

Szám Kati: „Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Interjú Popova Aleszjával (KÉPMÁS folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Perjámosi Sándor: Elcsatolt múzeumok és közművelődési egyesületek: A trianoni békeszerződés elfeledett következményei (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat) (Nyomtatott folyóirat)

Berényi Marianna: Fiktív lények múzeumai (MúzeumCafé folyóirat)(Online)

Bánát Anna: Marék Veronika - Nem hittem, hogy a rajzaim túlélik az ezredfordulót (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Konok Veronika – Peres Krisztina: Hagyjam vagy ne hagyjam? A „kütyüzés” hatása a gyerekekre (Mindennapi Pszichológia)(Online) 

Kiss Erika: Farsang és diéta: ezekkel az ételekkel dobd fel a téli napot (Diéta&Fitnesz Magazin) (Online)

Bogos Zsuzsanna: A magyar gasztronómia legjellemzőbb hungarikuma: a pirospaprika története (KÉPMÁS folyóirat) (Online)

Mennyire éles a szemed? Találd meg a más színű háromszögeket!  (Zöld Újság )(Online)

Váradi Ibolya: Szólj, ha segíthetek! – ezt ne mondd gyászolónak! De akkor mit igen és hogyan gyászoljunk mi magunk?  (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Topolay Gábor: Szoboszlai Dominik: Itt egy AMG Merci számít hétköznapinak (FORBES MAGYARORSZÁG) (Online és nyomtatott folyóirat)

G. Tóth ILda: Karanténhobbinak indult, aztán 2400 percnyi mesét rögzítettek, és üzlet lett belőle
– ma már a szülők is szívesen hallgatják Huzella Júlia mesecsatornáját
 (FORBES MAGYARORSZÁG) (Online és nyomtatott folyóirat)

Dogossy Katalin: Remeték régen és ma (RIDIKÜL MAGAZIN (2021. szeptember, p. 22-29.) (Nyomtatott folyóirat)

Szász Adrián: Ő volt a vadász és a sebesült madár is – A megrendítő sorsú Fekete István mindig a szívével írt (KÉPMÁS MAGAZIN) (Online és nyomtatott folyóirat )

Árkovits Amaryl: Miért égessük el a régi a régi naplóinkat - avagy miért ne? (Mindennapi Pszichológia)(Online és nyomtatott folyóirat)

Bedő Iván: Igencsak sűrű lesz az idei év a Hold környékén, mutatjuk a 2022-es űrmenetrendet (HVG)(Online és nyomtatott folyóirat)

Baráz Csaba - Sütő László: A Bükkalja és a kaptárkövek (A Földgömb) (Online és nyomtatott folyóirat)

Demeter Anna: Időutazás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban (Magyar Krónika Magazin) (Online és nyomtatott folyóirat)

Manipuláció, vagy valóban egészséges a vásárlás? (Zöld Újság )(Online és nyomtatott folyóirat)

Zero waste takarítás (Zöld Újság )(Online és nyomtatott folyóirat)

 

 

 

 

 


Nyitvatartás változás (2025. 10. 23.)
2025. október 23., csütörtök
Nyitvatartás változás (2025. 10. 23.)

József Attila

Városi Tagkönyvtár

< 2025. október >
H K SZ CS P SZO V
293012345
6 7 89101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
Minosített könyvtár