Fogyatékkal élők segítése

     A könyvtárnak helyet adó Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ épülete és belső kialakítása teljes egészében megfelel az akadálymentesség követelményeinek.

     Az épület háromszintes, a szintek között lift segíti a mozgáskorlátozott emberek biztonságos közlekedését.

     A könyvtár az első emeleten helyezkedik el, bejárata jól látható és könnyen megközelíthető, padlózata csúszásmentes, belső terei megfelelően tágasak, akadálymentesek, a polcsorok közötti távolság elegendő mozgásteret biztosít a kerekesszékkel közlekedő olvasók számára is.

     A mozgássérültek eltérő igényeinek kielégítését szolgálja a speciális felszereltségű, fogódzókkal is ellátott illemhely.

     A látássérült személyek könnyebb tájékozódását segítik a nagybetűs piktogramos irányítótáblák, melyek jól követhető módon egészen a könyvtár bejáratáig vezetik a látogatókat.

      A könyvtár bejárati ajtaján található feliratok, valamint a könyvtártértől elkülönített helyiségek feliratai mind-mind a megszokottnál nagyobb betűmérettel készültek a jobb és könnyebb olvashatóság érdekében. A mosdókat piktogramok jelzik, melyek mérete kb. 15x15 cm.

      A ruhatárral szemben található a könyvtár alaprajzát tükröző, az egyes elkülönített állományegységeket, az irodákat, az olvasói számítógépeket is feltüntető nagyméretű tájékoztató térkép, mely az eligazodásban nyújt hathatós segítséget.

      A könyvtárban a padlóburkolaton kialakított vezetősáv található, mely fixen rögzített, kerekesszékkel is járható. Az 1 m széles szőnyeg alapon a szabad közlekedésű leágazásokat az irányt is mutató finoman bordázott műanyag háromszögek jelölik. A felületváltozás lábbal és bottal is jól érzékelhető.

      A fényforrások megfelelő elhelyezése – káprázás-mentes, nem vakít, nem árnyékolt – növeli a biztonságérzetet.

       A FOKA pályázaton speciális színes olvasókészülék, és egy karakterfelismerő programmal és internet-eléréssel is rendelkező új számítógép a csökken látók információs szükségleteinek kielégítését célozza meg.

      A könyvtár internetes elérhetősége biztosított. Vakbarát változattal rendelkező honlap és online katalógus áll a használók részére.

      A JAVK állományában öregbetűs könyvek és hangoskönyvek is találhatóak.

      A hallássérült olvasók biztonsága érdekében a könyvtárban a hangalapú vészjelző, riasztó rendszerekkel párhuzamosan fényjelző berendezések is figyelmeztetnek a veszélyhelyzetre.

      A könyvtárban való tájékozódást hangostérképpel segítjük.

      A hallókészüléket használó olvasókat - az olvasószolgálati pultra szerelt indukciós hurokerősítő (tisztább és zavarmentes hangérzékelés) segíti.

      A könyvtár állományában megtalálhatóak a jelnyelvi tolmácsképzés sorozat könyvei, biztosítva a jelnyelv megtanulásának dokumentációs hátterét.

      A könyvtár állományában megtalálhatóak Braille-írással készült könyvek is.

      Az értelmi fogyatékos személyek – a Mandulavirág csoport – havonta foglalkozáson vesznek részt könyvtárunkban.

      A Magyar Gyengénlátók és Vakok Országos Szövetségének helyi egyesületével jó kapcsolatot ápol könyvtárunk. Rendszeres összejöveteleit, egyesületi taggyűléseit a könyvtárnak is helyet adó Keresztury Dezső ÁMK-ban szervezi.