Keresztury Ház

Zalaegerszeg, Bartók Béla u. 60.

1904-ben építtette dr. Keresztury József ügyvéd, később zalaegerszegi polgármester. A villaszerű borház körül, a Jánkahegy keleti lankáin valaha csak szőlőskertek, gyümölcsösök virultak.
A család az I. világháború után elköltözött a városból. Az épület állapota romlott, elhanyagolt, gazdátlan volt. 1978-ban Zalaegerszeg Város Tanácsa helyreállíttatta.

Keresztury Dezső, a hajdani építtető fia könyvgyűjteményét és értékes bútorai egy részét a városnak adományozta, hozzájárulva az emlékház berendezéséhez, könyvtár kialakításához, kutatók fogadásához.
Jelenleg 7910 db könyv, több folyóirat, diafilm, videofelvétel őrzi emlékét. A könyvek között számos dedikált példány található. A hajdani Zala íróinak, költőinek több könyvészeti remeknek is nevezhető kötete a régi bútorokkal, képekkel együtt idézik fel a megye történetének egy szakaszát.

A város alkotószobát is fenntart, ide várja a Zalából elindult írókat, költőket, tudósokat. Biztatni kívánja mindazokat, akik e táj iránt vonzódnak s művészi, irodalmi alkotókedvvel, vagy tudományos kutatás céljából érkeznek Zalaegerszegre.

A látogatókat kérjük, előzetesen egyeztessenek időpontot az alábbi elérhetőségeken:

06/92/596-830
06/30/656-5321
javtk@dfmvk.hu