8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak 8.

Telegdi Ágnes: Téli Ünnepkör
Kreatív ötletek, hasznos tanácsok Márton-naptól farsangig

Kép forrása: www.bookline.hu 

A nyári kavalkádot követően elcsendesednek a hétköznapok, majd az ősz és a tél beköszöntével új ritmus kerül az életünkbe.Telegdi Ágnes az év ezen szakára jellemző útkeresés, készülődés, várakozás, beteljesülés mozzanatait mutatja be csodás színes képekkel teli könyvében, kicsik és nagyok számára. A ráhangolódás órái gyermekkori emlékeket hoznak felszínre a felnőttekben, új és meghatározó élményt nyújtanak a gyermekek számára.

Ősz végétől a természet ruhát vált, melyet számos jeles nap és népszokás, néphit kísér, köztük a téli ünnepkör részeként november 11. Márton napja. A szerző e hagyományokkal teli naphoz kötődően kitér az állatok, az ételek jelentőségére, a hiedelmek világára, a hideg idő eljövetelére. A fényekkel teli, narancsillatú estékre készülve megsimerteti az olvasóval a nagyvilágban megélt Karácsonyokat, azok egyediségét, díszítési szokásaikat. A neves napokhoz kötődő jelképeket: a lámpást és az adventi koszorút a közös kézműveskedés örömforrásaként jeleníti meg. Termések, gyertyák, gesztenye, alma, toboz - végtelen a sor, melyekre hol az ünnepvárás során felhasznált dekorációként, hol a téli esték étkeként utal Telegdi Ágnes.

A Mikulás-zsák, a Mikulás-csizma, a Manómikulás és az Adventinaptár egy-egy szelete a közös alkotások céljainak, szemléletesen taglalva azok készítési folyamatát a színek, szalagok és a fények világában.
A sok-sok dekoráció között felfedezhető a Mikulásvirág: „Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették. A nagy becsben tartott növény vörös színű  felleveleiből az indiánok festéket készítettek.”

Közeledve e jeles napokhoz, hagyományos és különleges étkeket, édességeket vonultat fel a szerző. 
Az aprólékos gonddal tervezett útbaigazítás alapján, a kreatív kezek által létrehozott ajándékok mellé textilből, papírból ajándékkártyát, képeslapot mellékelhetünk. A meleg színekben pompázó könyv oldalai a lakásban fellelhető anyagok hatékony felhasználására hívják fel a figyelmet, rámutatva a sajátkezűleg elkészített dekorációk, ajándékok praktikumára: ”Régóta várakozó, elfeledett figuráink új környezetbe helyezve  új szerepet kapnak.”
Középpontba kerülnek az otthon külső-belső ünnepi díszítésének izgalmas alkotói órái, és a nálunk telelő madarak karácsonyáról való gondoskodás is. 
A szerző az évzáráshoz kapcsolódó hiedelmeket és babonákat is megeleveníti. Átérve a várakozásteli új esztendőre, a gazdag néphagyományokat feltárva világraszóló betekintést ad a vízkereszt eredetére, és a tél legvidámabb időszakára a farsangra, annak rejtélyes kellékére, az álarcra.

A tartalmában és kivitelezésében is egyedi, varázslatos képekkel, számos kreatív, hasznos tanáccsal, megvalósításra váró ötlettel teli szép könyvet iránytűként ajánljuk a téli ünnepkörben, Márton-naptól farsangig.

 

 

 

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár