8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

„Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak” 7.

„Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.”
Vekerdy Tamás

 


Judy Tatchell: Bevezetés a zene világába
 


 

kép forrása: https://moly.hu/konyvek/judy-tatchell-bevezetes-a-zene-vilagaba


Könyvajánlónkkal arra szeretnénk ösztönözni a gyermekeket és a felnőtteket, hogy számukra a kultúra ez idáig ismeretlen területe után kutatva szerezzenek élményt, érzelmi feltöltődést.
E feltöltődés egyik lehetősége a „Bevezetés a zene világába” című könyv, melynek olvasása kulcs lehet a zene élvezetéhez, annak művelőjeként és hallgatójaként egyaránt.
A szerző színes képekkel szemléltetett oldalakon zenetörténeti áttekintést nyújtva, korszakokra lebontva mutatja be a zene változatosságát, irányzatait. Megismerteti a kicsiket és nagyokat a zenei műfajokkal, melyek életkortól függetlenül lehetnek érdekesek úgy, mint a népzene, dzsessz, pop és rock, valamint a nemzetek zenéje. A 20. század egyik fő zenei áramlatáról is képet ad, az érzelmességekkel teli romantikus muzsikáról. Szól a zenés színdarabról, az operáról, mely határtalanul szeli át a szárazföldeket és a tengereket.

Az eltérő kultúrák honos zenéjének jellegzetes hangzásait nyújtó hangszerek csoportja, és a hangrögzítő eszközök sokfélesége, működésük titkai is feltárulnak az érdeklődők előtt. Az esetenként nehézségeket okozó kottaolvasás, mint a zene gondolatainak lejegyzéseként jelenik meg hol játékos, hol komoly odafigyelést igénylő formában. A szerző a zene számos alkalmazási módjára utal, köztük az érzelmeket kifejező mozgásra, a táncra. Az énektanulást és a fejleszthető hangokat, neves énekesek énekstílusával támasztja alá Judy Tatchell. Kedves, bohókás illusztrációk szakítják meg a komoly ismeretanyagban bővelkedő szöveget, az ének szerepét és a hangszerek használatát hangsúlyozva. Az olvasó ily módon átélheti a tengeren hánykolódó vitorlás legénységének hangulatát népdal formájában: „Baj van a részeg tengerésszel…”
A fontosabb zeneszerzők megismerését kislexikon segíti, a zenei szakkifejezések is feloldásra kerülnek a kötet végén.

 A vidám, hasznos ismeretekkel teli időutazás lehetőséged ad a felnőtt és gyermek olvasó számára egyaránt, hogy bevezetést nyerjen a zene világába, melynek hallgatása, valamint gyakorlása közben rátalálhat annak nyugtató, koncentrációt segítő, örömet szerző hatására.

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

< 2024. március >
H K SZ CS P SZO V
26272829123
4 5678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Minosített könyvtár