8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak 5.

„Az olvasás segít élni, életben maradni, növelni az empátiát, a másik ember és a világ megértését.”
                                                                                                                    Vekerdy Tamás

 

Árvai Attila Róbert: Turisták kézikönyve

A melegebb évszakok beköszöntével egyre többen indulnak ismert és ismeretlen úticélok felé, melyek kellően átgondolt felkészüléssel, örömteli élményt jelentenek gyerekek és felnőttek számára egyaránt. 

A szerző „Túrázni megyünk” címmel indítja a természetjáróknak szánt szemléletes könyvét, melyben egy kirándulás kronológiáját követi kellő alapossággal, közérthetően. Fejezetekre bontva taglalja a hazai és a külföldi túrák ismérveit. Rábökve a térképre, a megtervezés izgalmas perceit hozza el, mely szól az útvonalokról, a fő irányokról és az időkalauzról. Családtagok, baráti társaságok mellett, a térképet, mint a legfontosabb útitársat állítja a középpontba. 

 

Szárazföldön vagy vízen vezet a
tervezett út, a turisták számára a
tájékozódás fontos elemei:
színek, jelek és jelzések.

        
A ”Felkészülés a kirándulásra” fejezetben a család minden tagjának ruházati, felszerelési és csomagolási ötletekkel szolgál az útmutató. Élvezetes időtöltésnek ígérkezik a természet hőmérsékletének mérése, és az ezzel összefüggésbe hozható, fellelhető sokszínű élővilág. A könyv írója kreatív feladatot kínál a napóra elkészítésének részleteivel, valamint a madárhangok és a virágok napszakokhoz kötött megfigyelésével, melyek az idő megállapítására is rámutatnak.
A természetjárás veszélyeire az évszakok függvényében tér ki: ”A kullancsveszély kora tavasztól késő őszig tart.”
A kempingezést, mint kalandot hangsúlyozza, ekkor egy menedék készítése, sátor és kunyhó felállítása a cél. Tartalmas órákat adhat a családok számára az ideiglenes fedezék, makett otthon fellelhető különböző anyagokból és tárgyakból való elkészítése.
Az érdeklődő ismeretet kap a szabadban történő tűz használatáról, a sütés-főzés praktikáiról: ”Ha azt akarjuk, hogy a tüzet még nedves, esős időben is megőrizzük, akkor tegyünk a parázsra egy nagy, lapos követ, így az még órák múlva is fellelhető lesz.”
A vízvételi lehetőségeket a túratervezés egyik fontos kiindulópontjaként jelöli meg. A szerző a természetjárás objektív és szubjektív veszélyeiről is felvilágosít, az elsősegélynyújtás alapjainak kíséretében: ”Az égett felületet kézzel lehetőleg ne érintsük.” 

A könyv kínálta számos hasznos, célszerű ismeret birtokában kicsik és nagyok, szárazföldön vagy vízen, völgyekben vagy hegyeken kellemetlen meglepetések nélkül élvezhetik a túrázás adta örömöket. 

 

 

A könyvborító forrása: www.moly.hu

 

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

< 2024. március >
H K SZ CS P SZO V
26272829123
4 5678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Minosített könyvtár