8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Könyvajánló - Könyvtárak a járványhelyzetben (szakirodalom)

Rövid ajánló a könyvtárunkban megtalálható és kölcsönözhető, a koronavírus járvánnyal kapcsolatos szakkönyvekből.

 

Könyvajánló - Könyvtárak a járványhelyzetben

 A könyvek a könyvtárunkban elérhetőek.

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?: kötődési sebeink gyógyítása

Talán már többször feltettük magunknak a kérdést: mi lehet az oka annak, hogy életünk során újra meg újra visszaköszönnek ugyanazok a kapcsolati nehézségek? A válasz az, hogy a gyermekként kialakított kötődési mintáink alapvetően meghatározzák választásainkat és viselkedésünket. Hatással lesznek az összes fontos emberi kapcsolatunkra (és megalapozzák az önmagunkhoz való viszonyt is.

Egyéni kötődéstörténetünk megismeréséhez nyújt útmutatást ez a könyv, miközben új szempontok alapján vehetjük szemügyre múltbeli és jelenlegi kapcsolatainkat.

Mihalec Gábor: Viharálló szerelem: kapcsolatmentő felismerések és tanácsok krízishelyzetekre

Mi a viharálló szerelem titka? Mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy a nehézségek ne széthúzzák őket egymástól, hanem még erősebb szövetséggé kovácsolják őket? A koronavírus-járvány első hulláma alatti kijárási korlátozások váratlan lehetőséget adtak arra, hogy közelebb kerüljünk a páros reziliencia titkának megfejtéséhez. Mihalec Gábor friss kutatásában több mint ezerkétszáz fő vett részt, válaszaik nyomán pedig egyértelmű különbség rajzolódott ki a a krízisen sikerrel túljutók és a kihívásban alulmaradók között.

Vírus után a világ

Milyen világ vár ránk a koronavírus-járvány után? Milyen gazdasági, politikai és társadalmi változásokat idéz elő a járvány? Hogyan befolyásolja személyes életünket és kapcsolatainkat a bezártság, az egymástól való kényszerű távolságtartás? Hogy jutottunk ide? És mit tehetünk, hogy csökkentsük egy hasonló világjárvány kialakulásának lehetőségét? A 44 szerző között olvashatjuk történészek, politológusok, filozófusok, közgazdászok, írók elgondolkodtató történelmi visszatekintéseit, elemzéseit, vízióit. Az írásaikból összeállított kötet segít az olvasónak fogódzót találni egy olyan időben, amikor kérdésessé válik és megváltozik mindaz, amihez hozzászoktunk.

Csernus Imre: Főnix

Főnixként élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre. Csernus Imre úgy véli, a mostani, járványtól sújtott, válságos időszak eddig soha nem látott lehetőséget kínál a megújulásra. Új könyvében a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben élesen rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi sorra a buktatókat és érthetően bemutatja az újjászületés feltételeit. Már csak az a kérdés: öreg vagy fiatal főnixként szeretnénk élni és megélni a jelen kihívásait.

Covid: olyan, mint az influenza, csak halálosabb: útikalauz járványokhoz, nem csak stopposoknak

Miért ilyen könnyű a világ minden kontinensét meghódító, mindennapjainkat átformáló, egészségügyi, gazdasági és politikai rendszereket megrengető járványig eljutni onnan, hogy 2019-ben valahol Kínában egy náthás denevér vírusos tüdőgyulladást ragasztott egy erre fogékony emberre? A kórokozóktól rettegni vagy undorodni teljesen felesleges. Érdemes megismerni őket, megérteni az életmódjukat, a terjedésüket, és persze a legfontosabb: ezek alapján kitalálni, hogyan védekezhetünk ellenük az egyén, illetve az emberiség szintjén.

Honigsbaum, Mark: A világjárványok száz esztendeje: a spanyolnáthától a Covid-19-ig

A tudósok az 1918-as spanyolnátha-világjárvány óta álmodoznak arról, hogy meg lehet akadályozni a fertőző betegségek katasztrofális kitöréseit. Ám az orvostudomány és a közegészségügy óriási fejlődése ellenére is meglepetésként érnek minket azok a baktériumok és vírusok okozta félelmetes pandémiák, amelyek az újságok hírrovatait időről időre elborítják. A könyv kiválóan érzékelteti a tudomány korlátait a természettel szemben, és bemutatja, hogyan formálták a kórokozók miatti válságokat az emberek is legalább olyan mértékben, mint a mikrobák.

Mosley, Michael: COVID-19 : minden, amit tudni kell a koronavírusról és a vakcináért folyó versenyről

Ez a könyv korunk legnagyobb közegészségügyi veszedelméről szól, részletesen ismerteti az új vírus történetét a kínai felbukkanásától a világméretű, gyors terjedéséig. Dr. Michael Mosley tudományos író, újságíró a legújabb tudományos felfedezések alapján lebilincselő módon mutatja be a járványt okozó koronavírus jellemző tulajdonságait, terjedését, a test megfertőzését és azt, hogy immunrendszerünk hogyan próbálja leküzdeni. Ha megismerjük a Covid19-vírussal kapcsolatos tényeket meg tudjuk védeni önmagunkat és családunkat.

 

A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

 

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár