8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Könyvajánló - Könyvtárak a járványhelyzetben (gyermekirodalom)

Rövid ajánló a könyvtárunkban megtalálható és kölcsönözhető, a koronavírus járvánnyal kapcsolatos gyermekkönyvekből.

 

Könyvajánló - Könyvtárak a járványhelyzetben

 A könyvek a könyvtárunkban elérhetőek.

André Ferenc: Bújócskaverseny: kisebbecske verses meseregény

Ki szabadított vírust a világra? Igaz, hogy varázsvírus? Tényleg lesz apokalipszis? Segít a globális bújócskaverseny? Léteznek zoknimanók? Ténlyeg Zokniországban laknak, túl a Süveg-hegyen? Mi lesz, ha leblokkol a zokniportál? Ki csodálja a zokniholdat? Hogy jön mindehhez Zokkenberg, Papucs Pippin, Bocskor Barbi és Bakants Mihály? Milyen hosszú Pamut-hegytől Gyapot-szigetekig az út? Ki szervezi a karanténkoncertet? Lapozz, és megtudod. Bónusz: egy elgurult varázskorona.

László Noémi, költő

Balázsy Panna: Csokiszuflé

„Új és egyben rendhagyó kötettel folytatódik Szandra története: a kislány, akárcsak mindenki más, az egész tavaszi félévet karanténban töltötte, tanáraival, osztálytársaival csak virtuálisan találkozott, minden tanórája "online" volt - akárcsak minden más esemény az életében. Ez a világ merőben szokatlan (nem csak) neki, hisz egyrészt sehova sem mehet, senkivel sem találkozhat, kivéve a családját, akikkel viszont hetekre összezáródnak. Hogy éli meg mindezt egy negyedikes nebuló?” (forrás: www.kello.hu)

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába: karanténmese

„Hurrá, bezárják az iskolát! Végre, végre, végre! Erre vártam már ezer éve!”
Berci nem mehet iskolába – és, valljuk be, Berci ennek igencsak örül: végre egész nap otthon lehet. Aminek mégsem örül, az az, hogy mindez egy fránya vírus miatt alakult így. Ráadásul kiderül, hogy azért mégiscsak lesz tanítás, csak éppen online, és még Mamóval sem lehet találkozni, mert Mamóra most különösen vigyázni kell.
A kapcsolattartás egyetlen módja a grannykype. Hogy mi az a grannykype, mi az az antikáköpeny, mi szükség van galambokra, sütikre, sőt leguánnyálra, és mindennek mi köze van a vírushoz – kiderül három gyerek, Berci, Juszti és Borka, valamint jó néhány varázslatos nagyszülő fantasztikus kalandjából.

Lohmann, Eva: Hanna és az elefántnyi távolság : a koronavírusról gyerekeknek

Az óvodásoknak és szüleiknek szóló kötet a koronavírus-járvány időszakának nehézségeit, a helyes viselkedés és kapcsolattartás kérdéseit járja körül, a gyerekek nyelvén, miközben elmagyarázza a betegséget okozó vírus terjedésének lényegét is. Játékosan vezeti fel, miért fontos „elefántnyi távolságot” tartani másokkal, miért és hogyan kell kezet mosni, miért nem lehet óvodába és játszótérre menni, miért nem lehet most a nagymamával találkozni– de mindezek helyett lehet más izgalmas dolgokat csinálni OTTHON!

Luo Xi: Egy életmentő maszk kalandjai

Mégis mire gondolhat egy hétköznapi maszk a gyógyszertár polcán? Talán arra, hogy a sorban álló vásárlók között csak lesz valaki, aki őt választja. Ki is választják, ám sok öröme nem telik az új otthonában és az új gazdájában. Kimondani is szörnyű, de megtörténik vele minden maszk rémálma: NEM HASZNÁLJÁK! Pedig mi más lenne egy orvosi maszk életének a célja? Kézről kézre adják, elismerik, hogy milyen hatékony, milyen fontos, mennyire nélkülözhetetlen vírus idején, azután elfelejtik. Nincs hát rá egyetlen embernek sem szüksége? Már hogyne lenne! Eljön az idő, amikor annak segíthet, akinek a legnagyobb szüksége van rá.

Zhao Ling: 14 játékos nap a nagypapával vírus idején: vírusmesék

Miért kell egy kislánynak két héten át otthon maradnia? És miért csak a nagypapája van vele? Hová tűntek a szülei? És mit lehet csinálni a bezárt lakásban tizennégy hosszú napon át?
Játszani, természetesen. Nagypapa jól szeret és jól vigasztal: a kislány, akinek a szülei orvosként-nővérként másokon segítenek, minden nap új szerepet játszhat. Egyszer orvos, mint az apukája, azután festőművész, majd tudós, rendőr, katona és önkéntes segítő – ahogy a felnőttektől látja. Az utolsó napon pedig íróvá válik, hogy beszámolhasson a cseppet sem félelmetes karanténról és az emberek segítőkészségéről. Na és arról, hogy anya és apa hamarosan hazatér!

 Együtt a vírus ellen: Koronavírus? Tűnj el!

A vírusok csúnya dolgok: megbetegíthetnek bennünket, nem mehetünk ki miattuk a házunkból és nem lehetünk a barátainkkal… De nem legyőzhetetlenek! Mert ha összefogunk, elbánhatunk velük. Vegyetek részt ti is a koronavírus elleni küzdelemben. Együtt erősebbek vagyunk!

 

A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

 

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

< 2024. március >
H K SZ CS P SZO V
26272829123
4 5678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Minosített könyvtár