Figyelem! Fontos felhívás!

Ajánló folyóiratainkból 9.

Folyóirat-ajánló szeptemberben.

 

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és

a legfrissebb számok kivételével 7 napra kikölcsönözhetőek.

A Földgömb

A Földgömb a Magyar Földrajzi Társaság hivatalos kiadványa, tudományos és ismeretterjesztő magazin, mely havonta jelentik meg. Az első számot 1929-ben adták ki.

A magazin mottója: „Ésszel járom be a Földet!” – mely a Magyar Földrajzi Társaság első alelnöke, Vámbéry Ármin által megfogalmazott gondolat.

A magazin ismeretterjesztő írásokat tartalmaz felfedezőutakról, Földünk vidékeiről és az ott élő népekről, természeti problémákról. Minden lapszámban megtalálható legalább egy magyarországi, egy európai, illetve egy tengerentúli területtel foglalkozó írás.

A második világháború lezárását követően hosszú ideig nem jelent meg új lapszám.

A Földgömb 1999-ben indult újra.

Jelentős mennyiségű cikk és képanyag gyűlt össze a hosszú idő alatt, így az újból kiadott folyóirat számai tartalmasak és jó minőségűek voltak, ezért hamar népszerű lett.

Szakmai elismerés jeléül 2008-ban Gárdi Balázs, a Földgömb munkatársa Joseph Pulitzer-emlékdíjat kapott „Képi megjelenítés” kategóriában a lapban megjelent „Arccal hátrafelé - Célkeresztben Afganisztán” (2007/2) és „Betondzsungel Békásmegyeren” (2007/4) című képriportjaiért.

A Földgömb szerzői 2009-ben hozták létre a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítványt. Alapítvány célja a kutatók támogatása, expedíciós kutatások elősegítése. Rendezvényeket, kiállításokat szerveznek, melynek célja az érdeklődés felkeltése a természettudományos kutatómunka iránt. Alapítvány által szervezett legismertebb esemény a Felfedezők Napja.

Az alapítvány maga is szervez kutatóexpedíciókat, ezek közül a legjelentősebb a 2012-ben indult Atacama Klímamonitoring Expedíció-sorozat volt. Ennek eredményeként klímavizsgálatot végeztek el a Föld legmagasabb vulkánján, a 6893 méter magas Ojos del Saladon.

További Információk:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_F%C3%B6ldg%C3%B6mb

 

 

 

 

Rubicon

A Rubicon történelmi ismeretterjesztő lap Magyarországon, amely átmenetet képez a tudományos folyóirat és a színes magazin között. Gazdag illusztrációs anyaggal jelenik meg, (képek, térképek, grafikonok, diagramok, táblázatok, adatsorok, dokumentumok). vágott A/4-es méretben. Alapelve: Sine ira et studio (harag és elfogultság nélkül).

A tematikus szerkesztésű lap szerzői az éppen feldolgozott téma történész szakértői. Tematikai skálája magában foglalja az egyetemes és a magyar történelmet az őskortól napjainkig.  Leggyakoribb szerzők: Romsics Ignác, Hahner Péter, Katus László, Németh György, Ormos Mária, Magyarics Tamás, Németh István.

A Rubicont 1989 őszén alapította a Verzál kiadó. Az első szám 1990. februárban jelent meg. Az első évfolyamban hat, a másodikban nyolc, a harmadiktól tíz száma van évente.

Mesterkurzus történelemből címmel tematikus jellegű intenzív előadás-sorozatokat tartanak diákok, tanárok, érdeklődők számára. Rubicon-könyvek sorozatcímmel összefoglaló jellegű történeti munkákat adnak ki.

 

További Információk:

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rubicon_(foly%C3%B3irat)