Figyelem! Fontos felhívás!

Ajánló folyóiratainkból 7.

Folyóirat-ajánló júliusban.

 

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és

a legfrissebb számok kivételével 7 napra kikölcsönözhetőek.

 

Színház

1968-ban politikai döntés született arról, hogy miként a többi művészeti ágnak, a színházi szakmának is legyen olyan szakmai folyóirata, amely figyelemmel kíséri a magyar és a külföldi színházi eseményeket, kritikai, elméleti és történeti írásaiban érvényesíti a szocialista kultúrpolitika elveit, s ezzel segíti a színházművészet fejlődését. Az első lapszám 1968 novemberében jelent meg. Az első két évfolyam formátuma B5, a továbbiaké A4 volt.

A Színház folyóirat profilja fél évszázad alatt sokat változott. Egyes vélemények szerint a lapban a hagyományos kritika mára háttérbe szorult, a folyóirat gerincét tendenciák, jelenségek elemzése, összefüggések feltárása képezi. Deklarált célja szerint a Színház továbbra is igyekszik új kezdeményezéseket felkarolni és kritikai-elméleti hátterüket megrajzolni. Hazai és határokon túli színházi előadásokról olvashatunk beszámolókat, kritikákat. A színházi világ érdekességeiről, kísérletező előadásokról, a művészeti felsőoktatásról is tájékozódhatunk. Teljesszövegű drámákat is közöl. A színészekkel, színházi szakemberekkel készített Interjúkból is bepillantást nyerhetünk a hazai színházi életbe, a színházi lét nehézségeibe, olvashatunk sikerekről vagy esetleges kudarcokról.

További információk: Színház

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADnh%C3%A1z_(foly%C3%B3irat)

 

 

National Geographic Magazin Magyarország

A National Geographic Magazine, vagy röviden csak National Geographic a National Geographic Society hivatalos kiadványa, egy tudományos, kulturális témájú havilap. Az első számot 1888-ban adták ki, mindössze kilenc hónappal a társaság megalakulása után. A magazin könnyen felismerhető a címlapját szegélyező, jellegzetes sárga keretről.

A magazinnak egy évben 12 száma jelenik meg, havonta egy. Ezek térképmellékleteket is tartalmazhatnak. Alkalmanként különleges kiadások is készülnek. A National Geographic cikkei főként földrajzi, tudományos, történelmi, kulturális témákról íródnak. A National Geographic világszerte 36 nyelven (köztük magyarul is) jelenik meg, az újság havonta több mint 50 millió olvasóhoz jut el. A magazin cikkei mellett fotóiról is híres.

A National Geographic Magazine első száma 1888 októberében jelent meg, kettőszáz példányban, 2003 óta magyarul is olvasható.

További információk: National Geographic Magazin Magyarország

A magazin nemzetközi weboldala

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/National_Geographic_Magazine