Figyelem! Fontos felhívás!

Tudjon meg többet ünnepeinkről, népszokásainkról - Aprószentek


A karácsonyi ünnepkör egyik jelentős része az Aprószentek napja, december 28-án. Az egyház megemlékezése arról, hogy Jézus születését követően Heródes király megölette a kisdedeket Betlehemben. A katolikus egyház aprószenteknek nevezi a megölt gyermekeket. A máig fennmaradt vallásos eredetű szokás egyik alapját e bibliai történet képezi, a másik az egészségvarázslással, pogány termékenységgel van összefüggésben.

Az aprószentek vesszőzése, aprószentekelés, tájegységenként eltérően megélt népszokás, úgy, mint a legényavatás. Korbáccsal, vagy vesszővel veregették őket, mondókák kíséretében:

Szófogadó, jó légy,
Ha lenek küldenek, főnek menj,
Ha főnek küldenek, lenek menj,
Ha vízért küldenek, borért menj,
Ha borért küldenek, vízért menj,
Egészséges légy, friss légy, keléses ne légy.

                                                (Zalaistvánd)
 

Egyes tájakon a legények vesszőköteggel, vagy vesszőből font korbáccsal gyengéden megcsapkodták a lányokat, asszonyokat, közben szerencsekívánó mondókákkal utaltak a betegségek elűzésére: ”Feje se fájjon, foga se fájjon!”  
A hiedelem úgy tartotta, hogy aki kimaradt a vesszőzésből, az a következő évben nem kerüli el a betegség, vagy nem házasodik meg.


Az Aprószentek történelmileg nyomon követhető, napjainkban is megélt emlékünnep, mely szorosan kapcsolódik a Vízkereszthez.


A témához ajánlott könyvek:
Dömötör Tekla: Magyar népszokások
Tészabó Júlia: Nagy karácsonyi képeskönyv

 

Rajz és szöveg: Török Irén